Хълмът Света гора

По време на Второто българско царство почти целият културен и духовен живот на престолнината Търново бил съсредоточен на хълма Света гора. Тук е действал един от най-големите просветно-културни центрове на Балканския п-в за тази епоха.

Не случайно името му е същото като на известния полуостров в Гърция (Атон-Света гора). В книжовните школи, помещавали се на хълма,са написани много от известните ръкописи на Търновската книжовна школа. Там са били изградени много църкви и манастири, най-големият от които се е наричал „Св. Богородица Одигитрия“, разрушен по време на турското робство, след което не е бил възстановен. Днес хълмът привлича поглед с красивата си зеленина и със сградата на Великотърновския университет “ Св.Св. Кирил и Методий“. Пред университета се издига и паметника на патриарх Евтимий- създател на Търновската книжовна школа и духовен водач на българския народ в борбата с турския завоевател.

Интересно е, че този хълм е много по-слабо проучен, спрямо съседните му Царевец и Трапезица. Има планове за проучване и възстановяване на някои от постройките на хълма, както и за започване на археологически разкопки там, но засега все още нищо не е предприето.

От хълма се разкрива невероятна гледка към целият град. Мястото е подходящо за спорт,пикник или за релаксираща разходка сред природата.

error: Content is protected !!
ПОЗВЪНИ