Туристическо влакче

Туристическо влакче е най-новата атракция за гостите и жителите на Велико Търново.

   Композицията се състои от два вагона и локомотив. Влакчето потегля от площад „Велчова завера“, спира на площада пред Царевец и Музея на силиконовите фигури „Второ българско царство“.

След това маршрутът му продължава край църквите „Св. Св. 40 мъченици“, „Св. Св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“. Спира за кратко на паркинга на улица „Крайбрежна“ и прави обратна обиколка.Атракционът разполага с уредба за екскурзоводска беседа и от него могат да се възползват и цели групи туристи.

  От 2015 година първата в България зъбчата железница ще изчаква туристите на историческия хълм Трапезица . Съоръжението ще се състои от кабина с вместимост 25 човека, която ще се изкачва по релси с носещо въже. Влакчето ще тръгва по наклонени релси от гара Трапезица в ниската част на града и ще се изкачва до площадка на хълма. Разстоянието от 135 м. ще се изминава за 3 минути.

  Уникалното за България съоръжение е част от проект на стойност 4,8 млн. лв., реализиран по ОП “Регионално развитие” от Министерството на културата на Трапезица. Средства са оползотворени и за изграждане на подпорна стена и художествено осветление в южната част на хълма, както и за освежаване на цялостната туристическа инфраструктура на хълма. В подножието на хълма ще има и паркинг за автомобилите на посетителите.

error: Content is protected !!
ПОЗВЪНИ