Петропавловски (Лясковски) манастир „Св. Св Петър и Павел“

Петропавловския манастир е един от 14-те манастира изградени около Търново по времето на Втората българска държава. Според преданието манастира е построен по времето братята Асен и Петър, на сегашното си място върху хълма, където някога е имало крепост. В нея е подготвено въстанието през 1185г. за освобождението на България от византийско иго. Асеновци построяват манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло.

  Петропавловският девически манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. През османския период е бил разрушаван на два пъти (след 1393 и 1598г.) и съграждан наново през 1422 и 1662г. При последното си възстановяване манастира попада в гръцки ръце, но скоро след това става отново български.

  През 1913г. земетресение засяга Лясковския манастир и разрушава църквата и стопанските постройки, като са погубени ценни творби на изобразителното изкуство. По-незасегната останала само 31-метровата камбанария и сградата на Духовната семинария, вдигната от дряновския майстор Маньо. Реставрацията на манастира продължила дълго време. Една от стаите на семинарията била присбособена за църква, а камбанарията е обновена през 1980г.

  В Лясковския манастир освен главната църква „Св.Св. Петър и Павел“, има и два параклиса – „Покров Богородичен“ и „Света Троица“. Последният е служел като езически олтар на римски гарнизон, тъй като на това място през 2в. е имало римски кастел.

 В околността се провеждат и множество събори:фолклорни, скотовъдни и др. Има и параглайдинг площадка за любителите на екстремните спортове.

error: Content is protected !!
ПОЗВЪНИ