Музей на восъчните фигури

Експозицията, представяща живота във Велико Търново от периода на Второто българско царство (от въстанието на Асеневци през 1185 г. до падането под турско робство 1393 г.) е подчинила възможностите на най-новия холивудски силикон с типичната българска находчивост и упорство за справяне с предварително зададени ограничения.

 

Изложбената сграда на експозицията е много добре разположена – точно в подножието на Митрополитската катедрална църква и с най-добрата панорама към крепостния хълм Царевец. Ограниченото вътрешно пространство на старата общинска сграда е било „изтърбушено” и прекроено, та в един видимо ограничен обем на две нива да се поберат впечатляващи сцени от бедняшко жилище извън някогашните крепостни стени, различни занаятчийски работилници, живота на аристокрацията, пленяването при Одрин на предвождащия кръстоносците крал Балдуин и блестящите сцени на  коронацията на Калоян от кардинала-пратеник на римския папа в присъствието на тогавашния български патриарх.

 

   Сред 6-те чужди езика, на които се предлага услугата аудио гид, е и румънският, което е не само улеснение за постоянно растящия брой туристи от северната ин съседка, но и реверанс към неизживяната в Букурещ теза, че българската царска династия на Асен, Петър, Калоян и Иван-Асен ІІ била свързана с някаква влашка история за ”Асенещи”. Във века на вездесъщия интернет е важно за младите поколения сами да видят художествено пресъздадени визии, илюстриращи едни или други тези, за да могат да си създадат собствени представи и понятия за непреходни общочовешки ценности. В тази връзка новият Мултимедиен посетителски център ”Царевград-Търновград” безспорно заслужава внимание и усилието поне днешните български деца да могат да го видят. Засега местните ученици и жителите на старопрестолния град ще имат безплатен достъп до новата атракция още 2 седмици.
error: Content is protected !!
ПОЗВЪНИ